Türkiye İhracatçılar Birliği’nin (TİM) verilerine göre Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı listesinde 805. sırada yer alan Alcas Metal Sanayi A.Ş., halka arz için gün sayıyor. Halka arz için gerekli izinleri alan şirket, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) onayını bekliyor.
Bu yazımızda alüminyum profil üretimi alanında faaliyet gösteren ve yurt dışına ciddi miktarda ihracat yapan Alcas Metal Sanayi A.Ş.’nin yatırımlarını, faaliyet alanlarını ve finansal tablolarını inceleyeceğiz. Ayrıca, Alcas Metal halka arzı için özet nitelikte bilgilere yer vereceğiz.
Alcas Metal halka arzı hakkında genel bilgiler şöyle:
Halka arz tarihi
SPK onayı bekleniyor.
Halka arz fiyatı
SPK onayı bekleniyor.
Halka arz büyüklüğü
SPK onayı bekleniyor.
Borsada dahil olacağı pazar ve endeks
SPK onayı bekleniyor.
Alcas Metal sahibi kim?
Alcas Metal, 1991 yılında Güneşli’de küçük bir dükkanda Abdullah ve Mehmet Yılmaz kardeşler tarafından kuruldu. Başlangıçta fason üretim yapan şirket, ilerleyen yıllarda kendi fabrikasını kurdu.
Halka arz şekli
Sermaye artırımı: 13.186.300 lot
Ortak satışı (Abdullah Yılmaz): 2.000.000 lot
Ortak satışı (Mehmet Yılmaz): 2.000.000 lot
Toplam: 17.186.300 lot
Halka açıklık oranı
%29,89
Tahmini halka arz takvimi
SPK tarafından onaylanmasının ardından halka arz takvimi de kesinleşecek.
Halka arz süreci
Halka arz edilecek paylar için 2 iş günü boyunca talep toplanacak.
Halka arz liderleri
Global Menkul Değerler A.Ş.
Fiyat istikrarı
Fiyat istikrarı planlanmamaktadır.
Fonun kullanım yeri:
%40 Yatırım sermayesi.
%30 Şirket satın alımı veya kurulması.
%30 İşletme sermayesi.
Dağıtım şekli
SPK tarafından onay verilmesinin ardından dağıtım şekli netleşecek.
Finansal bilgileri
Özet gelir tablosu
31.12.2022
31.12.2021
31.12.2020
Hasılat
1.149 milyar TL
530.4 milyon TL
163.2 milyon TL
Net kar
229.6 milyon TL
53.6 milyon TL
1.2 milyon TL
(Not: Yakın zamanda Alcas Metal dışında Kızılay İçecek’in de halka arz olması beklenmektedir. Kızılay İçecek’in halka arzına dair yazımıza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.)
Not: Alcas Metal halka arzı başladığında muhtemel kar miktarını belirttiğimiz grafiğimiz sizlerle olacak.
Sorularla Alcas Metal halka arzı
Alcas Metal A.Ş. halka arzı hakkında genel bilgilere yer verdikten sonra merak edilen sorulara ve yanıtlarına geçebiliriz.
Alcas Metal kimin?
Alcas Metal, Yılmaz ailesine ait bir şirkettir. Şirketin kurucuları Abdullah Yılmaz ve Mehmet Yılmaz’dır. Şirketin yönetim kurulu başkanlığını Abdullah Yılmaz, yönetim kurulu üyeliğini ise Mehmet Yılmaz yürütmektedir
Abdullah ve Mehmet Yılmaz kardeşler, 1991 yılında Güneşli’de bir dükkan kiralayıp alüminyum ticareti yapmaya başladılar. Bu dükkanın adını ise alüminyum ve cam kelimelerinin ilk iki harfini birleştirerek “Alcas” koydular. İlk başta fason üretim yapan şirket, 2004 yılında Tekirdağ’daki fabrikasını kurdu. Böylece kendileri üretim yapmaya başladılar.
Velhasıl, 1991 yılında küçük bir dükkanda kurulan Alcas Metal, bugün dünyanın bir çok ülkesine ihracat yapan dev bir şirkete dönüştü.
Alcas Metal ne iş yapıyor?
Alcas Metal, alüminyum ve alüminyum alaşımları üreten bir şirkettir. Şirket; alüminyum profil, alüminyum levha, alüminyum çubuk ve alüminyum tel gibi çeşitli alüminyum ürünleri üretmektedir. Alcas Metal’in ürünleri inşaat, otomotiv, beyaz eşya, elektrik ve elektronik, gıda ve içecek, sağlık ve savunma gibi çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.
Şirketin üretim tesisi, Tekirdağ’da bulunmaktadır. Bu tesisin yıllık üretim kapasitesi 34 bin tondur. Şirketin toplam personel sayısı ise 420’dir.
Üretilen ürünlerin yüzde 85’i başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere 34 ülkeye ihraç ediliyor. İhracatçı yönü ağır basan Alcas Metal, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı listesinde 805. sırada yer alıyor.
Şirketin endüstriyel ve mimari ürünleri şöyle:
Endüstriyel
Standart profiller
Sigma profilleri
Mobilya kulp profilleri
Led/soğutma profilleri
Güneş enerji taşıyıcı profilleri
Otomativ
Mimari
Cephe sistemleri
Yalıtımlı kapı ve pencere sistemleri
Yalıtımsız kapı ve pencere sistemleri
Sürme sistemleri
Güneş kırıcılar
Soğuk cephe sistemleri
Ofis bölme ve kapı sistemleri
Gölge sistemleri
Küpeşte sistemleri
Alcas Metal’in halka arz fiyatı ne kadar?
Alcas Metal’in halk arz fiyatı kesinleşmemiştir. SPK onayının ardından halka arz fiyatı da netleşmiş olacak. Halka arz fiyatı netleştiğinde buradan sizleri bilgilendireceğiz.
Alcas Metal ne zaman halka arz olacak?
SPK onayının ardından Alcas Metal’in halka arz tarihi de belirlenecek. Taslak izahnamede yer alan bilgilere göre, halka arz edilecek paylar için 2 iş günü boyunca talep toplanacak.
Alcas Metal’in halka arz büyüklüğü ne kadar?
Halka arz hisse fiyatı netleşmediği için şirketin halka arz büyüklüğü de netleşmedi. Hisse fiyatının belirlenmesinin ardından halka arz büyüklüğü de netleşecek.
Alcas Metal katılım endeksine uygun mu?
Şirketin şu anda onaylı izahnamesi yayınlanmadı. Bu sebeple katılım endeksine uyguluğu konusunda net bir durum söz konusu değil. Onaylı izahnamesinin yayınlanmasının ardından katılım endeksine uygun olup olmadığını buradan duyuracağız.
Alcas Metal halka açıklık oranı ne kadar?
Alcas Metal’in halka açıklık oranı yüzde 29,89 olarak belirlendi.
Alcas Metal halka arz dağıtım şekli nasıl olacak?
Alcas Metal halka arzında dağıtım şekli eşit dağıtım olarak belirlenmiştir. Bu yöntemde, her yatırımcı aynı sayıda paya sahip olur. Eşit dağıtım yöntemi, özellikle küçük yatırımcıların taleplerini karşılamayı amaçlamaktadır.
Alcas Metal halka arz gelirleri nasıl kullanılacak?
Şirket tarafından yayınlanan Fonun Kullanım Yeri Raporu‘na göre, halka arzdan elde edilecek gelirle kurumsallaşma, şirket değerinin ortaya çıkması, bilinirlik ve tanınırlığın pekiştirilmesi, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerinin daha güçlü bir şekilde uygulanması amaçlanıyor.
Halka arzdan elde edilecek gelirin kullanım yerleri şöyle:
%40 Yatırım sermayesi. (%4 yenilebilir enerji yatırımı, %5 dökümhane yatırımı, %4 mekanik işlem bölümü kapasite artırımı, %6 lojistik ve sevkiyat yatırımları,%21 ilave tesis yatırımı-arsa alımı)
%30 Şirket satın alımı veya kurulması.
%30 İşletme sermayesi.
Şirketin yatırım planlarından en dikkat çekici olanı ise yenilebilir enerji yatırımı. Şirket, çatı üzeri ve arazi üzeri GES yatırımlarıyla elektrik tüketiminin tamamını yenilebilir enerji kaynaklarından sağlamayı amaçlıyor. Halka arzdan elde edilecek gelirin yüzde 4’ü bu alandaki yatırımlara harcanacak.
Kızılay İçecek halka arzı için gerekli izinler alınmış ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onay beklenmektedir. Halka arzın tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, ekim-kasım aylarında yapılması bekleniyor.Bu yazımızda Kızılay İçecek San. ve Tic. A.Ş.'nin halka arz özelliklerine yer verirken aynı zamanda şirketin faaliyet alanlarını, yatırımlarını ve finansal tablolarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz