Borlease halka arzı hakkında tüm detaylar!

Borlease halka arzı hakkında tüm detaylar!

2013 yılında Bor Holding’in iştiraki olarak kurulan Borlease, halka arz oluyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), şirketin halka arzı için onay verdi. Galatasaray‘ın forma göğüs sponsoru SIXT Türkiye‘nin de sahibi olan Borlease için 11-12-13 Ekim 2023 tarihlerinde talep toplanacak.

Bu yazımızda Türkiye’nin önde gelen filo kiralama şirketlerinden Borlease Otomotiv‘in halka arzına dair genel nitelikte bilgilere yer vereceğiz. Bunun dışında şirketin kurumsal yapısını, faaliyet alanlarını, yatırımlarını ve finansal bilgilerini inceleyeceğiz.

Hatırlatma: Borlease dışında yeni halka arz olacak hisselerden haberdar olmak için linke tıklamanız yeterli.

Borlease halka arz

Halka arz tarihi11-12-13 Ekim 2023
Halka arz fiyatı25,29 TL
Halka arz büyüklüğü1.3 milyar TL (Ek satışlar dahil)
Borsada dahil olacağı pazar ve endeksYıldız Pazar
Dağıtım şekliBireysele eşit dağıtım
BIST koduBORLS
Halka açıklık oranı %32,04 (Ek satışlar dahil)
Katılım endeksiUygun
Fiyat istikrarı Planlanmaktadır (30 gün)

Halka arz şekli

  • Sermaye artırımı: 28.200.000 lot
  • Ortak satışı (Bor Holding A.Ş.): 18.800.000 lot
  • Ek ortak satışı (Bor Holding A.Ş.): 4.700.00 lot

Tahsisat grupları

  • Yurt içi bireysel yatırımcı (%85)
  • Yurt içi kurumsal yatırımcı (%15)

Halka arz liderleri

  • Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş.
  • Yatırım Finansman
  • Ziraat Yatırım

Fonun kullanım yeri

Elde edilecek fonun kullanım yeriOran
Taşıt alımı ve yeni yatırımların finansmanı%70
Net işletme sermaye ihtiyacı ve kredi borçlarının geri ödenmesi%30

Finansal bilgileri

  • Özet gelir tablosu
Özet gelir tablosu31.12.202231.12.202131.12.2020
Hasılat1.7 milyar TL1.2 milyar TL681.5 milyon TL
Brüt kar491.3 milyon TL407.7 milyon TL235.1 milyon TL

  • Net işletme sermayesi
Net işletme sermayesi 2020202120222023 (6 ay)
Toplam dönen varlıklar578.5 milyon TL718.5 milyon TL556.1 milyon TL863 milyon TL
Toplam kısa vadeli yükümlülükler806.3 milyon TL1.280 milyar TL1.392 milyar TL1.679 miyar TL
Net işletme sermayesi(227. 8 milyon TL)(561.4 milyon TL)(836.2 milyon TL)(816.8 milyon TL)

Net işletme sermayesinin 2023’ün ilk 6 ayında (816.8 milyon TL) olarak gerçekleşmesinin şirketin faaliyet kiralamasıyla uğraşmasıdır. Şirketin 1 yıldan erken bir süre içerisinde satmayı planladığı araçları dönen varlıklarda takip etmemektedir. Bu sebeple dönen varlıklar düşük gözükmektedir.

Sorularla Borlease halka arzı

Borlease halka arz sürecine ilişkin merak edilen soruları ve yanıtları sizler için derledik.

Borlease ne iş yapıyor?

Borlease, Türkiye’nin önde gelen filo kiralama şirketlerinden biridir. 2013 yılında Bor Holding iştiraki olarak kurulan şirket, müşterilerine uzun dönem araç kiralama, kısa dönem araç kiralama, özel araç yönetimi, FİLOM, Telematics, Implant ve yakıt yönetimi gibi hizmetler sunmaktadır.

Kısa bir zaman içerisinde hızlı bir büyüme kaydeden Borlease, 2019 yılında uluslararası anlamda araç kiralama sektörünün önemli markalarından olan SIXT Türkiye’yi bünyesine kattı. SIXT, 2023 yılında Galatasaray’ın forma göğüs sponsoru oldu. Bu anlaşma için ilk sezon KDV hariç 195 milyon lira ödeyecek.

31.12.2022 tarihi itibarıyla şirketin mülkiyetinde 4.645 adet araç bulunmaktadır, Kullanım hakkı şirkete ait olan 1.923 adet araç da dahil edildiğinde toplam araç sayısı 6.568’i bulmaktadır.

Elektrikli araçlar için şarj istasyonu kuruyor

Bor Holding, 2023 yılında elektrikli araçlar için şarj istasyonu kurma kararı aldı. Bu doğrultuda elektrikli araç şarj istasyon ağı Estasyon’u kurdu. Bu kuruluş, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan da (EPDK) onay aldı. Şirketin ilk hedefi 35 şehirde 150 elektrikli şarj istasyonuna ulaşmak.

Borlease kimin?

Borlease, Bor Holding’in bir iştirakidir. Bor Holding’in kurucuları Özgür Cem Hancan ve Müge Çetin’dir. Özgür Cem Hancan Marmara Üniversitesi Ekonomi bölümü, Müge Çetin ise İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümü mezunudur.

Borlease halka arz fiyatı ne kadar?

Borlease halka arz fiyatı 25,29 olarak belirlendi. Toplam halka arz büyüklüğü ise 1.3 milyar TL’ye ulaştı.

Borlase halka arz ne zaman?

Borlaese halka arzı için 11-12-13 Ekim 2023 tarihlerinde talep toplanacak. Talepler aracı kurum ya da bankalar üzerinden 09:00-17:00 saatleri arasında yapılabilecek.

Bu halka arzda T1 ve T2 bakiyeler kullanılamayacak. Talepte bulunmak isteyen yatırımcılar, banka ya da aracı kurumların sistemlerinde “halka arz” bölümünden işlemlerini gerçekleştirebilecek. Birden fazla talepte bulunulması halinde ise en yüksek miktarlı talep dikkate alınacak.

Kızılay İçecek halka arz ne zaman, hangi bankalarda var?

Türkiye'nin önde gelen markalarından olan Kızılay İçecek, halk arz için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulundu. Kızılay İçecek'in halka arz başvurusu SPK tarafından değerlendirilecek ve onaylanması halinde şirket, Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayacak. Peki, Kızılay İçecek halka arz ne zaman? Kızılay İçecek halka arz hangi bankalarda var? İşte Kızılay İçecek halka arzı hakkında merak edilenler...

İlgili İçerik

Borlease katılım endeksine uygun mu?

Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre Borlaese halka arzı katılım endeksine uygun durumdadır. Dilerseniz yayımlanan “Katılım Finans İlkeleri Bilgi Formu“nu inceleyebilirsiniz.

Katılım endeksine uygunluk, “Borlaese halka arz helal mi, caiz mi?” sorusunu araştıran ve İslami hassasiyeti olan yatırımcıları ilgilendirmektedir. Katılım endeksi, bir şirketin hisse senetlerinin İslami finans kurallarına uygun olup olmadığını gösteren bir kriterdir.

Borlease hangi bankalarda var?

Borlease halka arzı için talepte bulunmak isteyen yatırımcılar, Borsa İstanbul’da işlem yapmaya yetkili tüm banka ve aracı kurumlar üzerinden talepte bulunabilecek. Halkbank, Yapı Kredi, Garanti Bankası, Ziraat Bankası, TEB, Akbank, İş Bankası, Denizbank ve Vakıfbank başta olmak üzere tüm bankalar halka arz için talepte bulunmaya uygundur.

Borlease halka arz nasıl alınır?

Halka arza katılmak isteyen yatırımcılar, Borsa İstanbul’da işlem yapmaya yetkili banka ya da kurumlar üzerinden talepte bulunabilecek. Uygulama üzerinden talepte bulunmak için 09:00-17:00 saatleri arasında “halka arz” bölümünden talep girişi yapılabilir.

Bireysel yatırımcılar, yetkili aracı kurumun merkez ve şubeleri ile yetkili emir iletimine aracı kurum olan bankaların ilgili şubelerinin yanı sıra, bu kurumların ATM, internet veya telefon bankacılığı şubelerine taleplerini iletebilecekler. (Onaylı izahname, sayfa 258)

Penti halka arzı hakkında merak edilenler!

1950 yılında İstanbul'da kurulan Penca Tekstil Çorap San. ve Tic. A.Ş. ya da bilinen adıyla Penti, Türkiye'nin önde gelen iç giyim ve çorap markalarından biridir. Her geçen yıl kapasitesini artıran şirket, 2013 yılında Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer aldı. Penti, halka arz için gün sayıyor. Halka arz için gerekli izinleri alan

İlgili İçerik

Borlease halka açıklık oranı nedir?

Borlease şirketinin halka açıklık oranı yüzde 32,04 olarak belirlendi.

Borlease halka arz dağıtım şekli nasıl olacak?

Borlease halka arzında dağıtım şekli bireysele eşit dağıtım şeklinde olacak. Bu yöntemde, her yatırımcı aynı miktarda hisse alır. Oransal dağıtım yönteminden farklı olarak, bireysele eşit dağıtımda yatırımcının yatırdığı paranın miktarı önemli değildir.

Bu yöntemde, küçük yatırımcılar da büyük yatırımcılarla aynı oranda hisse alabilirler. Ayrıca, bireysele eşit dağıtım, hisse senetlerinin daha geniş bir yatırımcı kitlesine yayılmasını ve likiditenin artmasını sağlar.

Borlease halka arz gelirleri nasıl kullanılacak?

Şirket tarafından yayınlanan Fonun Kullanım Yeri Raporu‘na göre halka arzdan elde edilecek gelirle şirketin bilinirlik ve tanınırlığının pekiştirilmesi, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerinin daha güçlü bir şekilde uygulanması ve kurumsal kimliğin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Halka arzdan elde edilecek gelirin kullanım yerleri şöyle:

  • %70 Taşıt alımı ve yeni yatırımların finansmanı
  • %30 Net işletme sermaye ihtiyacı ve kredi borçlarının geri ödenmesi

Ancak global ve yerel ekonomik koşullar dikkate alınarak, söz konusu fonun kullanımında yukarıdaki kategoriler ve tahsisat oranlarının şirket menfaatleri doğrultusunda geçiş yapabileceği belirtildi.

Borlease fiyat istikrarı işlemi

Fiyat istikrarı işleminin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Fiyat istikrarı işleminin gerçekleştirilebileceği zaman aralığı ise payların borsada işlem görmesinden itibaren 30 gün olarak belirlenmiştir.

Taahhütler

İhraççı tarafından verilen taahhüt şöyle:

Şirket halka arzın ardından 12 ay boyunca dolaşımdaki pay miktarının artmasına yol açacak şekilde satış yapmayacak.

Ortaklar tarafından verilen taahhüt şöyle:

  • Bor Holding, halka arzın ardından 12 ay boyunca dolaşımdaki pay miktarının artmasına yol açacak şekilde satış yapmayacak.

Ek belgeler

SPK onaylı izahname

Şirket esas sözleşmesi

Fiyat tespit raporu

Fon kullanım yeri raporu

Tasarruf sahiplerine satış duyurusu

Mogan Enerji halka arz sürecine dair merak edilenler

Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji şirketlerinden biri olan Mogan Enerji, halka arz oluyor. Şirketin halka arz başvurusu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı. Peki, Mogan Enerji halka arz ne zaman? Mogan Enerji halka arz katılım endeksine uygun mu? İşte detaylar...Bu yazımızda Türkiye'nin bir çok yerinde yenilenebilir enerji santralleri bulunan Mogan Enerji'nin halka arzına dair genel

İlgili İçerik
Gündoğdu Gıda halka arzı hakkında merak edilen her şey!

Türkiye'nin önde gelen süt ürünleri şirketlerinden olan Gündoğdu Gıda Süt Ürünleri San. ve Dış Tic. A.Ş., halka arz oluyor. Borsa kodu “GUNDG” olarak belirlenen şirketin halka arzı 15-16 Ağustos 2024 tarihlerinde gerçekleşecek. Her bir payın 35,00 TL‘den satışa sunulacağı halka arzda Tamamı Eşit Dağıtım yapılacak. Toplamda ise 10.000.000 TL nominal değerli hisse halka arz edilecek. Gündoğdu Gıda şirketinin halka arz büyüklüğünün 350

İlgili İçerik