Koç Metalurji kimin, ne iş yapar?

Koç Metalurji kimin, ne iş yapar?

Demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren Koç Metalurji A.Ş., halka arz olmak için Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) onayını aldı. Halka arza katılmak isteyen yatırımcılar ise şirketin sahibini ve faaliyetlerini araştırıyor. Peki, Koç Metalurji kimin? Koç Metalurji Koç Grubu’nun mu? Koç Metalurji ne iş yapar? İşte şirket hakkında merak edilenler…

Koç Metalurji kimin?

Şirketin tek pay sahibi Adil Koç‘tur. Şirket sermayesinde ve toplam oy haklarında dolaylı olarak yüzde 5 ve üzerinde pay sahibi olan herhangi bir gerçek veya tüzel kişi bulunmuyor. Şirketin Koç Grubu ya da Koç Holding ile herhangi bir bağı da bulunmuyor.

1975 yılında Şanlıurfa’da hayata gözlerini açan Adil Koç, iş hayatına demir-çelik ürünleri ticareti ve imalatıyla adım atmıştır. 1993 yılında Koç Metalurji şirketini kurmuş, 2023 yılına kadar da şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürütmüştür. 2023 yılından itibaren ise yönetim kurulu başkan vekili olarak görev yapmaktadır.

Yeni halka arz olan hisseler: Halka arz takvimi 2024

Son yıllarda Borsa İstanbul'da esen halka arz rüzgarı 2024 yılında da etkisini sürdürüyor. Her hafta yeni bir şirket halka arz olurken, aralarında önemli şirketlerin bulunduğu 70'den fazla şirket de halka arz olmak için Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) onayını bekliyor. Halka arza katılmak isteyen yatırımcılar, bu hafta halka arz olacak şirketleri araştırıyor. Peki, "Bu hafta halka arz var mı?", "Bu hafta halka arz olacak şirketler hangileri

İlgili İçerik

Koç Metalurji ne iş yapıyor?

1993 yılında Hatay’da kurulan Koç Metalurji, demir-çelik sektöründe faaliyet gösteriyor. Şirket 2006 yılında merkezini İstanbul‘a taşımıştır. Şirket, üretim faaliyetlerini Hatay’ın Payas ilçesi ve Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde bulunan tesislerinde yürütüyor.

Hatay’da bulunan üretim tesislerinde kütük demirden inşaat demiri üretimi yapılıyor. 30.921,38 m2 açık alan üzerinde kurulu tesisin yıllık üretim kapasitesi 518.400 tondur. Burada güncel olarak 116 personel görev yapıyor.

Osmaniye’de bulunan üretim tesislerinde ise izabe hurda demirden kütük demiri üretimi yapılıyor. 74.234 m2 alan üzerine kurulu tesisin yıllık üretim kapasitesi 1.072.360 tondur. Bu tesisteki çalışan sayısı ise 327’dir.

İSO-500 listesinde 2022 yılı verilerine göre, 192. sırada yer almıştır. Şirketin 2023 yılı itibarıyla Türkiye’de ham çelik üretim payı yaklaşık %2,4‘tür.

Şirketin yatırım politikası ise ağırlıklı olarak mevcut kapasiteyi korumak, üretim süreçlerini iyileştirmek ve mevcut kapasiteyi artırmak yönündedir. SPK onaylı izahnamesinde yer aldığı gibi şirket halka arzdan elde edeceği gelirin önemli bir bölümünü yatırımları için kullanacak.

Koç Metalurji halka arz bilgileri

Koç Metalurji şirketinin halka arz sürecine dair önemli bilgiler şöyle:

  • Halka arz fiyatı 20,50 TL olarak belirlendi.
  • Halka arz büyüklüğünün 2,5 Milyar TL olması öngörülüyor.
  • Katılım endeksine uygun durumda.
  • Halka açıklık oranı %27,47 olarak duyuruldu.
  • Bireysele Eşit Dağıtım yapılacak.
  • Fiyat istikrarı işlemi planlanmıyor.
  • Halka arzdan elde edilecek gelirin %35‘ini haddehane yatırımı, %10‘unu mevcut üretim tesisinin modernizasyonu, %35‘ini yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanı ve %20′sini hammadde tedariki ve işletme sermayesi için ayırmayı planlıyor.
Koç Metalurji halka arz hakkında merak edilenler!

1993 yılında kurulan ve demir çelik sektöründe faaliyet gösteren Koç Metalurji A.Ş., 9-10 Mayıs tarihlerinde halka arz oluyor. Halka arzda dağıtım şekli Bireysele Eşit Dağıtım olarak belirlenirken, halka arz büyüklüğünün 2,5 milyar TL olması bekleniyor. Ayrıca, söz konusu halka arz katılım endeksine uygun durumda. Bu yazımızda Koç Metalurji şirketinin halka arzına ilişkin genel nitelikte bilgilere yer verirken

İlgili İçerik